Vinul si inima

07.12.2020 15:51
 
Actiune benefica asupra inimii:
Diverse studii statistice arata ca,daca bem intre 100 si 200 ml(1/2-1 pahar)de vin rosu pe zi(nu vin alb),riscul de deces in urma unui atac de cord va scadea.
Acest efect pare sa fie prezent doar la barbatii cu varsta peste 50 de ani.
Aceleasi statistici raporteaza faptul ca,atunci cand se depaseste aceasta cantitate de vin(200 ml sau aproape 1 pahar de vin sau 20 g de alcool pur),rata mortalitatii datorate bolilor cardivasculare creste si multe alte boli se agraveaza.
Posibilul efect benefic al vinului rosu a fost atribuit flavonoizilor fenolici:aceste substante provin din struguri si pielita lor,care dau vinului rosu culoarea.Ele actioneaza ca inhibatori ai oxidarii lipoproteinelor si,prin aceasta,previn depozitele de colesterol in artere,boala cunoscuta sub numele de arterioscleroza.
Fructele in general si strugurii in particular sunt cele mai bune surse de flavonoizi.
Cu alte cuvinte,orice mic beneficiu am avea de pe urma vinului,acesta vine din struguri.
Sa mananci struguri sau sa bei must este mult mai sanatos pentru inima si pentru intregul organism.
Ce ar trebui sa mancam dupa un atac de cord?
Dupa ce am suferit un atac de cord,este foarte recomandata o dieta bogata in fructe si in legume.Actiunea lor antioxidanta reduce necroza(moartea celulara) din muschiul inimii.
Arterioscleroza care cauzeaza atacul de cord poate fi de asemenea inversata.O investigatie efectuata in California(SUA) a demonstrat ca,dupa un an de stil de viata sanatos si de dieta corecta pentru inima,asa cum a fost descrisa mai sus,se constata o reducere de 10% a stenozei(ingustarii) arterelor coronariene.