Rolul sarurilor minerale in organism

02.10.2015 15:07

   Rolul sarurilor minerale in organism este foarte important. Ele se gasesc in interiorul celulelor, intra in constitutia unor enzime, vitamine si hormoni sau faciliteaza functia acestora in organism. Unele minerale se gasesc in cantitati mai mai in organism (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu etc), altele se gasesc in cantitati foarte mici (oligoelemente – fier, iod, fluor, cupru, sulf etc).

            Calciul si fosforul se gasesc in organism sub forma de saruri, la nivelul oaselor, dintilor, in sange (participa la procesul de coagulare a sangelui). Fosforul se gaseste la nivelul tesutului nervos, asigurand buna functionare a acestuia.

            Alimente bogate in calciu si fosfor sunt: lapte si branzeturi fabricate cu cheag, galbenus de ou, varza, conopida, cereale necojite, nuci, lamai, portocale etc.

            Lipsa acestor minerale din organism duce la aparitia rahitismului la copii iar la adult la osteoporoza.

            Sodiul si clorul sunt aduse in organism prin sarea de bucatarie sau prin alimentele de origine animala sau vegetala care contin clorura de sodiu.

            In organism sodiul si clorul se gasesc in spatiul extracelular, intra in constitutia sangelui, a limfei si a sucurilor digestive. Varsaturile abundente si diareea duc la pierderi importante de sodiu si clor. Retentia sodiului in organism determina de obicei si o retentie de apa, care duce la aparitia edemelor.

            Potasiul este adus in organism prin alimente de origine animala (carne, peste, lapte) sau de origine vegetala (legume, leguminoase uscate, fructe). In organism se gaseste mai ales in interiorul celulelor, cresterea si scaderea sa in sange fiind foarte periculoasa.

            Magneziul se gaseste mai ales in carne, organe, lapte, oua, unele legume (cartofi, fasole), cereale. In organism se gaseste mai ales in interiorul celulelor. Are rol de calmare a sistemului nervos central, fiind folosit ca medicament in acest scop. Lipsa sa din organism duce la aparitia convulsiilor.

            Fierul se gaseste in alimente de origine animala (organe, galbenus de ou) si alimente de origine vegetala (leguminoase uscate, cereale necojite, fructe uscate, unele legume verzi). Fierul intra in structura hemoglobinei si transporta oxigenul. Lipsa fierului din sange duce la aparitia anemiei feriprife.

            Cuprul se gaseste in organe, in leguminoase uscate, ciuperci, nuci, cafea si ceai. In organism, cuprul ajuta la utilizarea mai buna a fierului si intra in constitutia unor enzime.

            Iodul este indispensabil bunei functionari a glandei tiroide. Lipsa sa din organism duce la aparitia gusei. Se gaseste in pestele de mare, oua, ceapa, usturoi, apa.

            Fluorul se gaseste in ceai, lapte, galbenus, carne, organe, peste de mare, spanac, rosii, mere, faina de grau. In organism, fluorul se gaseste in dinti, oase, glande endocrine, muschi, centri nervosi. Lipsa sa din alimentatie favorizeaza aparitia cariilor dentare.

            Sulful se gaseste in oua, carne, ficat, rinichi, drojdie de bere. In organism participa la formarea parului si unghiilor, la neutralizarea unor substante toxice.