Rolul apei in organism

02.10.2015 11:07

  Apa reprezinta mediul in care se desfasoara toate reactiile biologice. Este un element indispensabil vietii, pierderea a 10% din apa organismului ducand la moartea acestuia. Apa reprezinta aproximativ 60% din greutatea corpului la barbat si aproximativ 50% la femeie. La copil, proportia acesteia este mai crescuta, scazand o data cu inaintarea in varsta.

            In organism, apa este repartizata atat in celule (apa intracelulara), cat si intre celule, in vasele sanguine si in cele limfatice (apa extracelulara).

            Apa indeplineste mai multe roluri importante in organism:

- dizolva substantele nutritive pe care le primeste organismul prin hrana, le transporta la celule unde sunt metabolizate si pe urma transporta resturile la organele de eliminare (rinichi, piele, plamani);

- ajuta la mentinerea constanta a temperaturii corpului, eliminand caldura in exces din organism prin transpiratie;

- este solventul in care sunt dizolvate substantele minerale.

            Apa este adusa in organism ca atare sau prin alimente. Proportia de apa din alimente este variabila. Fructele si legumele verzi sunt foarte bogate in apa (80-90%), carnea – 70%, painea alba – 36%, branza – 30%.

            Exista in organism si apa de combustie sau metabolica, ce provine din arderea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Prin arderea a 100 g lipide rezulta 107 ml apa, din 100 g glucide – 55 ml apa, din 100 g proteine – 41 ml apa.

            Surplusul de apa se elimina prin piele (transpiratie), prin plamani (respiratie), prin rinichi (urina) si prin intestin (fecale). Intre aportul si eliminarea de apa exista in conditii normale un echilibru.

            Pierderea de apa determina declansarea reflexului de sete. In unele stari patologice exista pierderi mari de apa, rezultand stari de deshidratare grave (in coma diabetica). In alte situatii este impiedicata eliminarea apei, ducand la infiltrarea sa in tesuturi si aparitia edemului.