OSTEOPOROZA

07.12.2020 15:20
OSTEOPOROZA - problema întâlnită în special la femei din cauza alimentației deficitara, carenta de minerale și vitamina D,care de multe ori nu da simptome!
Scăderea masei osoase- în funcție de felul/forma de prezentare – poartă denumirea, în literatura medicală, de osteoporoză sau osteomalacie. În ambele cazuri scade mai ales nivelul de sare minerală cu conținut de fosfat de calciu, ce asigură duritatea și rezistența oaselor.
Apariția bolii
Cea mai frecventă cauză a osteomalaciei o reprezintă lipsa vitaminei D, necesară la fixarea calciului în oase.
Lipsa de vitamină apare în urma unei alimentații deficiente și a lipsei de soare (radiații UV). În prezent, vitamina D poate fi completată în mod artificial.
Și insuficiența renală, precum și diversele afecțiuni hepatice și ale intestinelor pot cauza lipsa vitaminei D.
Osteoporoza afectează în general femeile și apare în special după instalarea menopauzei (ultima menstruație), însă este destul de des întânlită și în rândurile bărbaților. Un rol important în apariția acesteia îl joacă și factorii hormonali.
Alte cauze ce pot determina apariția acestei afecțiuni le reprezintă deficiențele de alimentație, afecțiunile sistemului digestiv, ale ficatului, probleme ginecologice, lipsa mișcării (sedentarismul), tuberculoza osoasă, artrita, problemele neurologice, etc.
SIMPTOME
Osteoporoza
• Durere spontană sau pulsatilă în os
• Dureri de spate
• Foarte des boala nu are simptome
Osteomalacia
• Dureri ale membrelor, dureri de spate
Ce are de făcut bolnavul
Alimentația bogată în vitamine și minerale ajută la prevenirea și tratarea osteomalaciei și osteoporozei. Este la fel de importantă și mișcarea fizică corespunzătoare, respectiv solicitarea regulată a oaselor.
IMPORTANT!
S-a observat că osteoporoza apare în general la femei după menopauză. Tratamentul recomandat de medicul specialist, însoțit de o alimentație echilibrata și suplimente de minerale, dacă este cazul, poate preveni aceasta boala.
La femeile pana în menopauza este important sa identifice predispoziția(analiza biorezonanta magnetica) și sa asigure organismului mineralele necesare printr-un program de nutriție de la Nutritionist.
Evoluția bolii
Osteoporoza nu poate fi diagnosticată, în studiu incipient, nici cu ajutorul radiografiei, poate doar în urma unei analize cu biorezonanta magnetica, care poate identifica o problema incipienta.
Odată cu trecerea timpului masa osoasă scade treptat, se subțiază, devine fragilă. La fractura de șold, des întânlită în cazul persoanelor în vârstă, și osteoporoza avansată joacă un rol important, În caz de osteomalacie osul, din cauza deficitului mineral, se înmoaie și se curbează.