OCHIUL - Un organ uimitor care are nevoie de foarte PUTIN.

07.12.2020 15:24
 
Datorita preciziei si performantei sale incredibil de mari, ochiul este unul dintre cele mai uimitoare organe ale corpului.
Toti muschii ochiului sunt intr-o constanta miscare, indeplinind trei functii simultane, necesare vederii:
• Explorarea campului vizual,
• Deschiderea si inchiderea pupilei in functie de lumina disponibila (diafragma),
• Modificarea curbei cristalinului ochiului, in functie de distanta obiectului potrivit, pentru a-l focaliza.
In timp ce indeplineste toate aceste sarcini, ochiul trimite in mod continuu informatii creierului prin intermediul nervului optic.
S-a calculat ca, in perioada de veghe, acele un milion si mai bine de celule nervoase care formeaza retina trimit informatii catre creier cu o viteza echivalenta cu 100Mb pe secunda.
Astazi doar cele mai rapide retele informatice pot egala aceasta viteza de transmisie.
Pentru a indeplini toate aceste functii complexe, ochiul are nevoie doar de o cantitate mica de oxigen si de cateva alte substante care se gasesc in alimente, cum ar fi urmatoarele:
• Vitamina A
Aceasta este necesara pentru formarea rodopsinei, pigmentul sensibil la lumina care se gaseste in celulele retinei, si pentru mentinerea umiditatii si a bunei functionari a conjunctivei (membrana anterioara a ochiului).
• Carotenoizii
Acestia sunt pigmenti naturali care se gasesc in alimentele pe baza de plante. Ei actioneaza ca antioxidanti si ajuta la prevenirea degenescentei maculare a retinei.
• Vitamina C si E
Acestea sunt tot niste antioxidanti care se gasesc aproape exclusiv in fructe, legume, nuci si seminte oleaginoase si in germeni de cereale. Lipsa lor duce la cataracta si la pierderea vederii.
Alimentele pe baza de plante, in special cele mentionate in cele mentionate in acest capitol, ofera nutrientii de care ochiul are nevoie pentru a functiona normal.
Portocala este bogata in carotenoizi, vitamina C si alti antioxidanti care protejeaza retina. In plus, contine flavonoizi, a caror actiune protejeaza capilarele si inbunatateste fluxul sangvin catre retina.
Alte alimente benefice pentru buna funcționare a ochilor: caisa, spanac, varza, morcov, dovlecei, afine, mure, mango