”Nervii la stomac” - Tulburări intestinale vegetative

07.12.2020 15:13
Simptomatologia (colon iritabil) manifestată sub forma tulburărilor intestinale vegetative reprezintă tulburarea funcțională vegetativă a intestinului gros, neînsoțită de modificări organice. Bolnavul reacționează la stimulii psihici cu simptome intestinale: manifestă senzație de saturație, abdomenul său este tensionat, balonat. În cavitatea abdominală acuză diferite mișcări, simte traseul bolului alimentar, drumul lichidelor. La nivelul intestinelor se manifestă crampe, dureri, arsuri. Constipația și diareea alternează. Bolnavul mănâncă tot mai puțin. Este preocupat continuu de alimentația, digestia și eliminarea fecalelor sale, devine introvertit. Diagnosticarea colonului iritabil este deosebit de dificilă. Simptomele nu indică clar afecțiunea, acestea putându-se manifesta și în cazul altor afecțiuni digestive (parazitoze, afecțiuni inflamatorii, tumori, litiază biliară, pancreatită). În multe cazuri simptomele intestinale sunt însoțite de alte simptome organice. Concomitent cu simptomele intestinului gros pot apare arsuri gastrice, dureri în zona cardiacă, probleme ginecologice.
SIMPTOME
• Dureri abdominale
• Crampe
• Balonare, formare de gaze
• Senzație de saturație
• Diaree
• Constipație
Apariția tulburărilor intestinale vedetative
Colonul iritabil face pate din grupa afecțiunilor psihosomatice. La baza afecțiunii nu există nici o modificare organică, nu contribuie nici un patogen. Cauza afecțiunii de regulă o reprezintă o solicitare psihică, stresul, nervozitatea, irascibilitate, supărare. Dacă nu se poate elimina cauza, colonul iritabil se cronicizează la bolnavi cu psihicul labil. La debutul afecțiunii, în mod ciudat, mulți bolnavi învinovățesc anumite laxative sau consumul anumitor alimente ca fiind responsabile de manifestarea simptomelor. Ulterior însă constată că boala apare și independent de acestea.
Pericole, eventuale complicații
Pe fondul colonului iritabil netratat, cronic, cu timpul poate apărea inflamația cronică a intestinului gros. Mucoasa intestinului gros modificată este predispusă formării tumorilor maligne.
Tulburări intestinale vegetative
Ca urmare a solicitării psihice apar nu numai probleme intestinale ci și gastrice: bolnavul poate acuza durere, arsuri, crampe gastrice. Producția excesivă de acid gastric afectează cu timpul mucoasa stomacului, cauzând ulcer. Afecțiunea poate fi tratată prin dietă, calmante și antiacide.
Tratament intern
În caz de colon iritabil trebuie să revenim la o alimentație sănătoasă. Echilibrarea funcției intestinale în perioadele în care alternează diareea și constipația, se va asigura cu ajutorul dietei și medicamentelor. În caz de durere și crampe se recomandă administrarea de analgezice, antispastice și calmante. Încălzirea abdomenului sau masajul terapeutic au un efect benefic.
Evoluția bolii
Ca urmare a stimulilor psihici apar probleme intestinale. Abdomenul bolnavului este balonat. În cavitatea abdominală simte traseul bolului alimentar precum și fluxul lichidelor. Intestinele manifestă crampe, arsuri.
Constipația și diareea alternează. Bolavul mănâncă tot mai puțin, scăzând în greutate. Simptomele devin cronice, iar pacientul devine introvertit.
Se recomanda un regim personalizat în urma discuției cu Nutritionistul, pentru echilibrarea tranzitului intestinal.