LITIAZA RENALĂ

07.12.2020 15:19
LITIAZA RENALĂ-o problema care poate aparea din cauza alimentației, a lipsei de hidratare și a stilului de viata dezordonat.
Litiaza renală (calculii renali sau, popular spus, pietrele la rinichi) reprezintă formațiuni tari, localizate în rinichi și bazinet, cu conținut ridicat de calciu, rezultate din sărurile precipitate din urină. Înainte de formarea calculilor, un fenomen frecvent îl reprezintă producerea, respectiv eliminarea nisipului renal.
În cazul în care calculul renal se blochează în tractul urinar, mușchii acestuia se contractă – fapt care duce la apariția colicii renale. Colica este o durere spastică, ce pornește din regiunea lombară și radializă în zona inghinală. Calculii renali sunt mai frecvenți la bărbați decât la femei.
SIMPTOME
• Dureri intermitente în zona rinichilor, care radiază în zona inghinală
• Senzație de greață, vomă
• Durere abdominală și senzație de balonare
• Apariția sângelui în urină
• Febră, oboseală, indispoziție
Formarea calculilor renali
Cauza formării calculilor este adesea predispoziția genetică, și alimentația. Nivelul ridicat de calciu din sânge predispune la apariția acestei boli. La fel și consumul mărit de lapte, dar și o afecțiune rară a glandelor paratiroide (hiperparatiroide). În cazul existenței unor probleme metabolice legate de gută și pe fondul diverselor afecțiuni ale intestinelor se formează calculii din acid uric.
Ce are de făcut bolnavul
Prin efectuarea regulatăde mișcare fizică, aport suficient de lichide, greutate corporală normală și alimentație sănătoasă putem preveni formarea calculilor, sub îndrumarea unui Nutritionist.
Persoanele, care au avut deja asemenea probleme, știu cât de importantă este profilaxia. În cazul unui regim alimentar, solicitați sfatul nutritionistului, deoarece regimul alimentar recomandat nu este întotdeauna același pentru diverși calculi.
Cum se poate preveni litiaza renală?
• Faceți multă mișcare și în mod regulat!
• Consumați multe lichide!
• Nu consumati alimente și lichide cu conținut ridicat de calciu (ex. Lapte)!
Pericole, eventuale complicații
Împiedicarea eliminării urinei și staza renală pot cauza infecții periculoase ale căilor urinare, apoi leziuni ale rinichilor, insuficiență renală.
Din cauza durerii, spasmelor și pericolului iminent de leziuni ale rinichilor, pietrele blocate trebuie îndepărtate în mod obligatoriu.
Din fericire, cele mai multe pietre se elimină fără a necesita o intervenție chirurgicală și fără să apară complicații, datorită antispasmelor și terapiei prin lichide.