GLUCIDELE SI ROLUL LOR IN ALIMENTATIE
01.10.2015 18:53
Glucidele se mai numesc si hidrati de carbon si reprezinta un grup de substante chimice ce contin in molecula lor carbon (C), hidrogen (H) si oxigen (O). In organism reprezinta o sursa de energie.
Clasificarea glucidelor:
-
Zaharurile (glucide simple)-aceste glucide au in componenta o singura molecula (monozaharida) sau doua molecule (dizaharide).
-
Monozaharide: <>glucoza sau dextroza (prezenta in miere sau fructe); -fructoza (prezenta in fructe, legume si miere); -galactoza (inexistenta in stare naturala).
-
Dizaharide: -sucroza sau zaharoza (prezenta in trestia-de-zahar, sfecla-de zahar, fructe, legume, sucul de artar) -cele doua monozaharide care alcatuiesc sucroza sunt glucoza si fructoza; -lactoza (prezenta in lapte)-cele doua monozaharide care alcatuiesc lactoza sunt glucoza si galactoza; -maltoza (prezenta in germenii de grau)-este formata prin combinarea a doua molecule de glucoza.
-
Polizaharidele (glucide complexe): Aceste glucide sunt compuse din numeroase molecule. Unele pot fi asimilate de organismul uman doar daca sunt preparate termic (cu alte cuvinte, daca moleculele mari sunt scindate), cum este cazul cartofilor. Altele nu sunt deloc asimilabile, servind la reglarea tranzitului intestinal (fibrele): -amidon (prezent in cereale, leguminoase, fructe si tuberculi); -glicogen (asociere de mai multe molecule de glucoza) este modul in care ficatul stocheaza glucidele; -fibre (leguminoase, tarate, legume uscate).
-
Digestia glucidelor incepe in cavitatea bucala, sub influenta salivei. Procesul de transformare a amidonului si glicogenului continua in stomac. La sfarsit digestia este preluata de enzimele care actioneaza in mediul alcalin din duoden si intestinul subtire.