GLUCIDELE SI ROLUL LOR IN ALIMENTATIE

01.10.2015 18:53

Glucidele se mai numesc si hidrati de carbon si reprezinta un grup de substante chimice ce contin in molecula lor carbon (C), hidrogen (H) si oxigen (O). In organism reprezinta o sursa de energie.

                   Clasificarea glucidelor:

  •                           Zaharurile (glucide simple)-aceste glucide au in componenta o singura molecula (monozaharida) sau doua molecule (dizaharide).

  •                          Monozaharide: <>glucoza sau dextroza (prezenta in miere sau fructe); -fructoza (prezenta in fructe, legume si miere); -galactoza (inexistenta in stare naturala).

  •                         Dizaharide: -sucroza sau zaharoza (prezenta in trestia-de-zahar, sfecla-de zahar, fructe, legume, sucul de artar) -cele doua monozaharide care alcatuiesc sucroza sunt glucoza si fructoza; -lactoza (prezenta in lapte)-cele doua monozaharide care alcatuiesc lactoza sunt glucoza si galactoza; -maltoza (prezenta in germenii de grau)-este formata prin combinarea a doua molecule de glucoza.

  •                          Polizaharidele (glucide complexe): Aceste glucide sunt compuse din numeroase molecule. Unele pot fi asimilate de organismul uman doar daca sunt preparate termic (cu alte cuvinte, daca moleculele mari sunt scindate), cum este cazul cartofilor. Altele nu sunt deloc asimilabile, servind la reglarea tranzitului intestinal (fibrele): -amidon (prezent in cereale, leguminoase, fructe si tuberculi); -glicogen (asociere de mai multe molecule de glucoza) este modul in care ficatul stocheaza glucidele; -fibre (leguminoase, tarate, legume uscate).

  •                            Digestia glucidelor incepe in cavitatea bucala, sub influenta salivei. Procesul de transformare a amidonului si glicogenului continua in stomac. La sfarsit digestia este preluata de enzimele care actioneaza in mediul alcalin din duoden si intestinul subtire.

                                    Dupa absorbtia intestinala, glucoza trece in sangele portal si ajunge la ficat in proportie de peste 90% si in cantitate mai mica in sistemul limfatic. Glucidele circula in sangele periferic sub forma de glucoza. La nivelul ficatului are loc un proces de transformare in glucoza a tuturor monozaharidelor resorbite.

                                 Glicemia va ramane mereu constanta (in conditii normale) datorita faptului ca orice cantitate de glucoza in plus este metabolizata pe diverse cai, fie la nivelul ficatului, fie la periferie. Organul principal responsabil cu absorbirea surplusului sau cu refacerea deficitului glucozei este ficatul.

                        O parte din glucide, in special polizaharidele (celuloza, fragmente de amidon, pectine etc), raman nedigerate in intestinul subtire, fiind degradate in colon prin intermediul florei bacteriene de fermentatie. Ceea ce ramane nedigerat se elimina prin fecale.

                       Glucidele reprezinta o sursa importanta de energie pentru organism. Prin arderea unui gram de glucide se furnizeaza aproximativ 4 calorii.
                        Eliberarea energiei prin arderea glucidelor se face foarte rapid.De aceea glucidele (mai ales sub forma de glucoza si zaharoza) sunt recomandate persoanelor care depun eforturi mari (sportivi), care au nevoie de o sursa energetica rapida.
Glucidele sunt indispensabile pentru metabolizarea lipidelor si proteinelor. 

                    Unele glucide (celuloza si hemicelulozele), desi nu sunt degradate in organism, datorita consistentei lor fibroase, stimuleaza miscarile intestinului gros, favorizand evacuarea materiilor fecale.

                 Consumul de glucide in cantitati mari poate avea consecinte daunatoare asupra organismului. Diabetul zaharat (cresterea anormala a zaharului in sange) poate fi consecinta unui consum exagerat de produse bogate in glucide. Exista o stransa legatura intre consumul crescut de glucide si aparitia unor boli metabolice cum ar fi obezitatea, ateroscleroza etc. Aceste lucruri impun pastrarea unei proportii bine stabilite in privinta aportului lor prin alimentatie.

                 Sursele cele mai importante de glucide sunt: zaharul (100%), produsele zaharoase (60-90%), painea (50%), pastele fainoase (70-75%), leguminoasele uscate (50-60%), legumele si fructele (10-20%).