GUTA - o boala de nutritie apărută în urma excesului de carne.

07.12.2020 15:19
 
Guta (sau podagra) este o boală metabolică ereditară. Cauza bolii o reprezintă excesul anormal de acid uric în sânge. Acidul uric acumulat în articulații, la nivel periarticular, a tecii tendinoase, formează cristale și cauzează crize de gută.
SIMPTOME
• Dureri puternice, în special noaptea, în articulația de la baza degetului mare de la picior
• Articulația afectată se tumefiază, se încălzește local și se înroșește
• Febră
• Senzație de greață, vomă
Apariția gutei
În ciuda factorului ereditar (genetic), bolnavul poate să nu prezinte simptome o perioadă lungă de timp. Boala se manifestă sub diferite stadii evolutive, de gravitate difertă. Guta este o boală mai frecventă în rândul bărbaților.
La apariția gutei poate contribui, ca factor extern, consumul excesiv de carne, în primul rând consumul de organe interne și a cărnii de mânzat, deoarece acestea pot mări concentrațoa de acid uric în sânge.
Consumul excesiv de alcool poate contribui la apariția bolii. Și bolnavii de diabet sunt predispuși apariției gutei.
În cazul diabeticilor, din cauza lipsei acute de insulină, o cantitate mare de acid organic, rezultat din metabolismul liidelor, ajunge în sânge. Ca urmare ph-ul sângelui va fi acid.
Ce are de făcut bolnavul
Persoana care este conștientă de faptul că guta ereditară reprezintă un pericol pentru ea, trebuie să evite factorii de risc: să consume puțină carne, să nu mănânce măruntaie și să renunțe la consumul de alcool, în concluzie sa tina un regim specific.
Persoanele supraponderale trebuie să scadă în greutate și să facă multă mișcare.
Evoluția bolii
Bolnavul predispus ereditar poate avea ani de zile sau chiar zeci de ani niveluri serice crescute de acid uric, fără ca simptomele gutei să se prezinte. O astfel de persoană nu necesită tratament.
Prin acumularea sărurilor de sodiu din acidul uric în articulații, sub piele se formează niște nodului, numiți tofi gutoși. Acești tofi gutoși apar mai ales pe articulațiile degetelor de la mâini și pe picioare și pe pavilionul urechii.
Atacul gutos este precedat de dureri rezumatice, stare de nervozitate, senzație de greață, diurează puternică. Atacul apare brusc, articulația afetată se umflă și este dureroasă.
Atacurile netratate pot dura zile, chiar săptămâni.
Pericole, eventuale complicații
În cazul în care guta nu este tratată sau se tratează cu întârziere, nivelul ridicat de acid uric din sânge poate cauza leziuni severe ale articulațiilor și formarea calculilor renali.
IMPORTANT!
• În caz de predispoziție ereditară, verificați periodic nivelul de acid uric din sânge!
• Respectați un regim alimentar special dat de Nutritionist, pentru a menține în limite normale acidul uric.