GUȘĂ CAUZATĂ DE LIPSA DE IOD

07.12.2020 15:20
GUȘĂ CAUZATĂ DE LIPSA DE IOD-Semn al dereglări glandei tiroide.
Sub laringe se află glanda tiroidă care produce hormoni cum ar fi tiroxina, triiodtironina, calcitonina. Disfuncția glandei tiroide poate cauza diverse probleme metabolice.
Pentru producerea hormonilor, glanda tiroidă are nevoie de iod. În cazul în care conținutul de iod din alimentație este prea scăzut, glanda tiroidă se mărește. Motivul acestei creșteri este că, în ciuda lipsei de iod, glanda trebuie să poată produce cantitatea necesară de hormoni.
În acest caz apare gușa.
În cazul în care gușa nu este tratată, cu timpul, în glanda tiroidă mărită se formează noduli. Această mărire reprezintă gușa nodulară.
SIMPTOME
• Glanda tiroidă mărită
• Răgușeală și probleme la respirație
• Pleoape inflamate, mână inflamată
• Modificarea vocii
• Piele palidă, rece și uscată la atingere
• Constipație
• Oboseală, slăbiciune
• Anemie
Cauza apariției gușii
În cazul în care glanda tiroidă produce o cantitate prea mică de hormoni, hipofiza încearcă în mod indirect să stimuleze activitatea tiroidei prin intermediul hormonului secretat de aceasta, denumit TSH. Ca urmare însă, glanda tiroidă se mărește. Cauza o poate reprezenta conținutul scăzut de iod din alimentație , dar există și cazuri în care tulburarea funcționării glandei tiroide este congenitală. Mărirea glandei tiroide poate avea loc și în cazul producției mărite de hormoni (hipertiroidie).
În adolescență sau în cursul sarcinii se poate forma, temporar, gușa.
Ce are de făcut bolnavul
Gușa poate fi tratată numai de către medic și sub îndrumarea Nutritionistului, bolnavul trebuie sa tina o dieta echilibrata in iod.
Evoluția bolii
În general evoluția bolii este lentă, glanda tiroidă se mărește treptat. Odată cu aceasta, treptat, simptomele se intensifică în timp ce volumul glandei crește, de exemplu slăbiciune, oboseală, anemie, paloare vizibilă, intoleranță la frig, tulburări menstruale la femei și inflamarea pleoapelor.
Pericole, eventuale complicații
Gușa tratată la timp nu este periculoasă. În caz contrar este însoțită de o senzație neplacută de presiune în gât și poate conduce la lipsa de aer.
Nodulii formați în glanda tiroidă pot avea și alte cauze, de exemplu tumoare malignă.