GASTRITA - o problema ignorata de multe persoane

07.12.2020 15:17
Mancatul dezechilibrat, asocierea greșită a alimentelor și consumul de alimente nesănătoase, pot duce afecțiunea mucoasei gastrice.
Gastrita constă în afecțiunea mucoasei gastrice, reprezentată prin inflamații, îngroșarea pliurilor mucoasei stomacului, contracții spastice ale musculaturii de la acest nivel.
Eventuala creștere a secreției gastrice poate cauza, câteodată, regurgitații puternic acide. Gastrita acută (indigestia) apare brusc și este caracterizată de o stare puternică de rău. În acest caz, consumul anumitor alimente sau băuturi pot cauza vomă și arsuri în partea superioară a abdomenului.
Apariția gastritei
Există numeroase cauze care pot duce la iritația mucoasei stomacului. Printre acestea se numără, adesea, obiceiurile alimentare nesănătoase , stresul sau oboseala psihică. Totodată, consumul anumitor medicamente (în special analgezicele cu conținut de acid acetil-sali-cilic) poate, de asemenea, conduce la apariția bolii.
Fumatul este dăunător mucoasei stomacului. În cazul persoanelor care fumează mult crește considerabil riscul apariției gastritei. Consumul unei cantități mari de alcool și de condimente picante poate cauza gastrită, de obicei însă, spre norocul pacientului, cu evoluție de scurtă durată.
La apariția bolii pot juca un rol important și bacteriile ce ajung în stomac prin intermediul alimentelor contaminate. Produsele fitosanitare rămase pe fructe, legume pot cauza iritații severe ale mucoasei stomacului.
SIMPTOME
• Stare bruscă de rău
• Vărsături
• Senzație de arsură
• Dureri abdominale
Tratamentul gastritei acute
Gastrita acută este neplăcută, însă nu necesită un tratament special. În general, în urma unui regim alimentar de 1-2 zile stomacul își revine.
Cum se poate preveni gastrita?
Aveți grija sa respectați un stil de viata și o alimentație sănătoase!
Aveți grija la combinarea alimentelor
Nu consumați alimente fierbinți împreună cu băutură rece
Mestecați bine mâncarea
Spălați fructele înainte de a le consuma
Evitați consumul excesiv de alcool, fumatul și condimentele picante
În cazul în care călătoriți într-o țară sudică, nu consumați apă de la robinet
Pe cât posibil evitați stresul
.
Ce are de făcut bolnavul
Obligatoriu se impune un regim alimentar sub îndrumarea Nutritionistului .
După vărsături sau dureri accentuare, nu consumați nimic o perioadă scurtă de timp, apoi încercați să beți o cană cu ceai amar mai slab sau un pahar de lapte călduț. Încercați să nu consumați mâncare solidă, pe cât posibil,decât ziua următoare. În cazul în care nu rezistați foamei, consumați cel mult pâine prăjită sau mai veche de o zi și griș cu lapte. De evitat fructele și legumele crude și orice aliment care provoacă aciditate.
Fumatul este strict interzis.
Pericole, eventuale complicații
Gastrita nu prezintă un pericol deosebit. În cazul în care vărsăturile si diareea cauzează o pierdere însemnată de lichide din organism, adresați-vă imediat medicului. La copii trebuie acordată o atenție deosebită și trebuie hidratați corespunzător.
Gastrita cronică
Gastrita cronică este adesea lipsită de durerisau simptome de îmbolnăvire. Astfel, adesea boala este diagnosticată accidental, ca urmare a unui examen medical general. Simptomele gastritei cronice pot fi: lipsa poftei de mâncare, senzația de sațietate sau de balonare, mai ales după mese copioase. Gastrita cronică poate fi diagnoticată clar în urma examinării mucoasei stomacului.
Gastrita cronică este, în general, o consecință firească a procesului de îmbătrânire – din acest motiv este mai răspândită la oamenii mai în vârstă.