De ce se masoara tensiunea arteriala in Cabinetul SanSlim ?

07.12.2020 15:22
 
Inima mentine, in mod continuu, in circulatie aproximativ 6 litri de sange, asigurand astfel aprovizionarea organismului cu oxigen si substante nutritive, impiedicand depunerea excretiilor. In acest sens este importanta nu numai cantitatea de sange, ci si tensiunea sangelui care circula in vase, in special in capilare.
Tulburarile tensiunii arteriale
Simptomele specifice tensiunii arteriale crescute (hipotermia) sunt durere de cap, ameteala, slabiciune, tulburari de vedere si auz, paloare sau chiar contrar, roseata.
Tensiunea arteriala scazuta (hipotonia) este insotita tot de simptome neplacute, ca oboseala continua si scaderea performantelor. Aceste simptome sunt relativ inofensive. La bolnavii in varsta, cu hipertensiune arteriala exista din pacate riscul infarctului miocardic si hemoragiei cerebrale.
Deci, sa ne verificam ternsiunea arteriala in mod regulat, cu atat mai mult ca procedeul este rapid si nedureros.
Valoarea sistolica si diastolica
In momentul in care se aude o bataie si (in acelasi timp) pulsul devine palpabil, se citeste valoarea de pe scala gradata. Aceasta valoare indica presiunea sistolica adica presiunea din momentul contractiei inimii si reprezinta ”valoarea superioara” a tensiunii. ”Valoarea inferioara” este valoarea diastolica, masurata la umplerea inimii, care ne informeaza si in legatura cu flexibilitatea venelor. Valoarea diastolica se poate determina in modul urmator: odata ce iese aerul cu ocazia deschiderii supapei, presiunea mansetei scade. In artera se mai poate auzi un timp sunetul sangelui vajaind. (Cand vajaitul ineteaza, sunetul dispare.) ”Valoarea inferioara” se citeste inainte de momentul disparitiei sunetului.
Tensiunea arteriala este mai ridicata la persoanele in varsta
Tensiunea arteriala se schimba odata cu trecerea timpului. Tensiunea arteriala a sugarilor si a copiilor este mai scazuta decat cea a adultilor. Si activitatea fizica influenteaza tensiunea: la solicitare creste, la odihna scade.
Tensiunea este mai ridicata la persoanele cu varsta inaintata. Ca urmare a artero-sclerozei peretii arterelor devin mai grosi si mai putin flexibili.De asemenea si persoanele obeze pot prezenta riscul de hipertensiune.
Aceasta modificare nu este in mod obligatoriu patologica: prin tensiune ridicata organismul compenseaza pierderea flexibilitatii vaselor datorita varstei.
Un stil de viata si o alimentatie echilibrata ,poate mentine tensiunea in limetele normale.