ARTRITA

07.12.2020 15:18
- O alimentație neadecvata , lipsa de colagen și excesul de proteina animala (creșterea acidului uric) pot influenta apariția acestei afecțiuni.
Artrita este o noțiune ce se referă la numeroase forme de inflamație a articulațiilor.
Cele mai cunoscute afecțiuni inflamatorii dureroase sunt guta și artrita reumatoidă.
Articulații tumefiate
Artrita poate fi acută sau cronică. Artrita acută se declanșează brusc, în timp ce simptomele afecținii cronice apar treptat.
În cazul artritei crește cantitatea lichidului sinovial din articulație, teaca devine încordată, articulația se tumefiază și apare durerea.
SIMPTOME
• Durere
• Inflamația articulațiilor atinse
• Încălzirea zonei afectate, roșeață
• Limitarea mobilității articulației
Apariția artritei
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale apariției acestei boli le reprezintă nu numai afecțiunile reumatice, ci și alți factori, alimentația , anumiți agenți patogeni sau o traumă.
Artrita acută, netratată, se poate transforma foarte ușor într-una cronică.
Inflamația articulației poate să apară și în cazul unei leziuni.
Evoluția bolii
Deoarece boala poate avea mai multe cauze, la fel și evoluția sa poate să difere de la caz la caz. O caracteristică comună a inflamațiilor articulare o reprezintă durerea – care apare mai devreme sau mai târziu-, tumefierea și încălzirea zonei afectate. Cu timpul, articulația își pierde din mobilitate.
Artrita purulentă acută este deosebit de periculoasă. Chiar și în cazul intervenției la timp se poate întâmpla ca ariculația afectată să devină imobilă.
Simptomele și formele de prezentare ale artritei cronice sunt variate: de la durerile articulare ce se vindecă repede, până la anchilozare totală, Cele mai des întânlite complicații sunt durerea (care poate fi prezentă o perioadă lungă) și afectarea treptată a funcției articulației.
Pericole, eventuale complicații
Artrita în sine, în general, nu reprezintă o boală periculoasă, dar, în cazul în care devine cronică, poate complica foarte mult viața bolnavului. Lipsa mobilității poate cauza, cu timpul, și alte boli adiționale.
O alimentație adecvata sub îndrumarea unui Nutritionist, va poate ajuta la îmbunătățirea evoluției bolii sau chiar la ameliorarea acesteia.