Alimentatia lacto-vegetariana- potrivita sau nu pentru toate persoanele?

07.12.2020 15:22
 
Alimentatia lacto-vegetariana, bazata pe produse lactate si produse vegetale, contine exclusiv legume, plante aromatice, cereale, fructe, lapte si produse lactate.
Adeptii alimentatiei lacto-vegetariene nu resping in totalitate consumul alimentelor de origine animala. Nu mananca carne si peste, in schimb, consuma alte produse animale, cum ar fi laptele, in opozitie cu veritabilii vegetarieni.
Compromisul ideal
Stiinta nutritiei a stabilit clar ca organismul are nevoie de carne si peste in cantitati mici. Totusi se consuma cantitati mult prea mari de carne, in special carne bruta si mezeluri. In cazul alimentatiei vegetariene stricte este deosebit de importanta compozitia regimului alimentar,deoarece eventualele carente pot dauna organismului.
Alimentatia lacto-vegetariana este un fel de compromis ideal.Este deosebit de sanatoasa si eficienta in prevenirea bolilor specifice vremurilor noastre-cum ar fi bolile inimii si vasculare,superponderabilitatea,problemele de metabolism si alte boli de ,,civilizatie,,.Cine a mai fost intr-un restaurant vegetarian stie cat de placute pentru ochi si gustoase sunt mancarurile vegetariene,deoarece alimentatia lacto-vegetariana nu consta numai din salate verzi si seminte de cereale.
Alimente permise
In baza principiului alimentatiei lacto-vegetariene se poate realiza un regim deosebit de echilibrat si variat cu ajutorul Nutritionistului.
Pe cat posibil,folositi metodele de preparare care nu distrug substantele nutritive si vitaminele,ca de exemplu inabusirea.
Lapte si produse lactate
Produsele lactate asigura proteine importante organismului.Aveti grija ca odata cu laptele,iaurtul,branzeturile,cascavalul sa nu introduceti in organism o cantitate prea mare de grasimi,deoarece grasimile,in special colesterolul,ingreuneaza metabolismul,inima si circulatia sanguina.Din acest motiv se recomanda si limitarea consumului de unt.La gatit folositi mai ales uleiurile vegetale.
Plantele leguminoase
In cazul in care nu consumam deloc carne,necesarul de proteine trebuie asigurat din alte surse.In acest scop sunt indicate leguminoasele bogate in proteine -mazărea ,fasolea si lintea.Nu se poate accentua suficient importanta soiei.Bucataria chinezeasca utilizeaza demult soia ca sursa de proteine.Chiar si indragitul tofu se realizeaza din soia.
Germenii
Substantele nutritive cele mai valoroase sunt continute de alimentele proaspete,netratate.Printe legumele cele mai proaspete si valoroase se numara si germenii:de creson,soia,linte,grau si restul germenilor ce se pot obtine si acasa si sunt perfect comestibile.
Cerealele
Cerealele sunt surese importante de proteine si carbohidranti,din acest motiv in bucataria lacto-vegetariana au un rol important produsele preparate din faina integrala,musli,fulgii de cereale,pastele fainoase fierte,precum si garniturile lacto-vegetariene,ca de exemplu orezul.
Legumele
Majoritatea legumelor ce se comercializeaza pe piata pot fi utilizate in bucataria lacto-vegetriana.Consumati mai ales legumele proaspete,consumati pe cat posibil produse congelate sau murate.
Grasimile
Cu exceptia unturii de porc si a untului,marea majoritate a grasimilor sunt de origine vegetala,cu valoare nutritiva diferita.Sunt foarte importanti asa numitii acizi grasi nesaturati,ce se gasesc in semintele de in,floarea soarelui,porumb si germenii de grau,Contine grasimi valoroase-in caz de consum limitat și untul.
Sa condimentam in locul sarii
Consumul de sare trebuie limitat mai ales la persoanele cu hipertensiune arteriala.Sarea poate sa lipseasca in multe cazuri din mancare si poate fi inlocuita cu diverse condimente-maghiran,cimbrisor,busuioc,chimion,tarhon. Cine nu poate renunta la sare,sa consume cel putin sare de mare,bogata in substante minerale.
Persoanele care doresc sa treacă la o alimentație lacto-vegetariana, sunt sfătuite sa apeleze, pentru început, la Nutritionist pentru a găsi varianta de alimentație care sa le asigure toți nutrientii necesari, astfel vor evita dezechilibrul nutritiv și eșecul încercării de a renunță la consumul de carne.