ALERGIILE alimentare la copii - un subiect care necesita o atenție mai sporita!

07.12.2020 15:21
 
Ce sunt alergiile alimentare
Organismul copilului de regula utilizeaza si digera foarte bine alimentele cu care este hranit. Insa exista copii care dupa ce mananca sufera de probleme gastrice si intestinale, li se face rau, in multe cazuri sufera de diaree sau varsaturi.
La altii apar eruptii cutanate pruriginoase. Fenomene frecvente sunt guturaiul cronic, inflamatiile in cavitatea bucala sau esofag, durerile de cap, senzatia de teama. In unele cazuri respiratia devine greoaie. Daca aceste simptome sau numai unele dintre acestea apar dupa masa, putem suspecta ca cel mic este alergic la un aliment.
SIMPTOME
• Probleme gastrice, intestinale
• Stare de voma, varsaturi
• Diaree
• Eruptii cutanate pruriginoase
• Dificultati respiratorii
• Guturai cronic
• Inflamatii in cavitatea bucala si esofag
• Cefalee, senzatie de teama
Aparitia alergiei alimentare
Organismul copilului reactioneaza prin alergie la acele alimente sau substante la care este deosebit de sensibil. Alimentele care cauzeaza cel mai frecvent alergii (alergeni) sunt laptele de vaca, albusul de ou, capsunile, alunele, graul, soia, ciocolata, cacaua, scoicile.
Alergiile pot fi cauzate nu numai de materiile prime ci si de aditivi, coloranti alimentari. Chiar mai mult, orice aliment poate declansa teoretic o reactie alergica. Sunt expusi in speciali acei copii in a caror familie exista deja cazuri de alergie alimentara.
Copiii care au consumat foarte putin lapte de mama sau care nu au supt deloc cel mai probabil vor manifesta alergie la anumite alimente. Cauza o reprezinta lipsa anticorpilor care exista numai in laptele matern.
Tratamentul alergiei alimentare
Unica metoda sigura de evitare a alergiilor alimentare este daca copilul nu mananca sau nu bea alimente care sunt alergene.
IMPORTANT!
In cazul alergiei ereditare, riscul aparitiei bolii poate fi redus daca mama isi alpteaza bebelusul timp de cel putin 4-6 luni. Este de asemenea avantajos daca copilul consuma mute legume si fructe proaspete, variate.
Cel mai sigur pentru sănătatea copilului este sa urmeze o alimentație echilibrata, sub îndrumarea Nutritionistului, care sa înlocuiască alergenii cu alimente asemănătoare din punct de vedere nutritiv.